Postavljanje foto tapeta

Foto tapete su poslednjih godina postale nezaobilazne u moderno uređenim enterijerima. Izbor dezena treba prilagoditi tipu prostorije u koju se foto tapete postavljaju. Foto tapete možete postaviti sami ili posao prepustiti profesionalcima. Naoružajte se strpljenjem i potrebnim materijalom i počnite sa lepljenjem.Ovo su neka od najčešćih pitanja u vezi sa postavljanjem foto tapeta:

Da li su foto tapete sjajne kao fotografije?

Ne, foto tapete imaju mat površinu.

Moj zid je manji od foto tapeta?

Motivi na fotot apetama su postavljeni tako da slobodno možete da ih skratite ili suzite bez naročitog uticaja na ukupan izgled. Prilikom sečenja koristite oštar skalpel, i to samo kada se foto tapet osuši, jer u protivnom može doći do kidanja i cepanja.

Mogu li fotopete da se peru?

Ne, jer su napravljene od papira i ne mogu se prati bez oštećenja slike.

Foto tapet će da postavi majstor?

Postarajte se da pročita priloženo uputstvo i da ne pokušava da ih postavlja kao zidne tapete jer foto tapete to nisu.

Pre nego što počnete!

Izvesna odstupanja u boji su tehnološki neizbežna. Stoga, pre postavljanja foto tapeta, otvorite pakovanje i postavite delove – panele na suvu ravnu površinu. Proverite da li se delovi slike na susednim delovima pravilno uklapaju kao i da li im se boje razlikuju. Ukoliko imate primedbe na kvalitet foto tapeta, molimo vas da nam ih uputite pre nanošenja lepka, jer u protivnom se ne priznaje reklamacija.

Kakva treba da bude osnova na koju se nanose foto tapete?

Ravna i glatka, čista i otprašena. Izravnajte sve neravnine i popunite rupe i pukotine adekvatnom glet-masom. Sa zidova uklonite stare tapete, blago ošmirglajte uljanu boju, otprašite i/ili operite površinu molerskim sapunom. Mesta na kojima se pojavila buđ premažite fungicidom.Neravne i površine sa teksturom se ne preporučuju, kao ni sveže okrečeni zidovi – morate da sačekate 2-3 nedelje da se boja na zidovima potpuno osuši.

Obavezno premažite zid prajmerom!

Ovaj korak je naročito važan kada se radi o sveže gletovanom zidu, gipsanim pločama ili kada je zid okrečen običnom bojom za zid. Ukoliko je osnova tzv. periva boja (puna disperzija) tada nije potrebno da nanosite prajmer. Prajmer je osnovna boja koja može da se nabavi u bilo kojoj farbari. Njegova uloga je da duboko prodre u zid, poveže slojeve stare boje i tako napravi sloj koji je odlična osnova za novu boju odnosno foto tapet. Lepak za foto tapet bolje prijanja za takvu osnovu i tada ne dolazi do kasnijeg otvaranja na spojevima kao posledica naglog sušenja lepka. Takođe, uklapanje dezena je daleko jednostavnije jer sloj prajmera omogućava klizanje delova foto tapeta do potpunog uklapanja.

U današnje vreme koriste se se prijmeri na vodenoj bazi zbog svojih ekoloških osobina. U najgorem slučaju premažite zid tankim slojem lepka za tapete umesto prajmerom. Nakon nanošenja prajmera pustite da se osuši (prema uputstvu prouzvođača).

Priprema lepka

Sipajte sadržinu priložene kesice u hladnu vodu (40 gr u litar vode) i mešajte 30-tak sekundi. Nakon toga povremeno promešajte i posle 3 minuta lepak je spreman za upotrebu. Priloženi lepak je predviđen za postavljanje foto tapeta na zid. Za druge površine koristite lepak za papir ili drvo.

Priprema za postavljanje foto tapeta

Foto tapet je sastavljen iz više delova tzv. panela. Preporučujemo da se postavljanje započne od srednjeg panela u donjem redu. Pomoću libele odredite horizontalnu, a pomoću viska ucrtajte vertikalnu liniju vodilju.

Farbara Color SHOCK - Foto tapete

Postavljanje foto tapeta

Premažite poleđinu lista lepkom i pustite da odstoji maksimum 3 minuta, a zatim ga bez savijanja zalepite na zid, prateći pri tome linije vodilje. Ako je list loše postavljen, odmah ga pažljivo odlepite i ponovo postavite. Veće mehurove odstranite blagim potezima od sredine ka ivici lista, dok će se manji mehurovi povući tokom sušenja. Lepak sa foto tapeta odmah uklonite blago vlažnom krpom, bez trljanja. Kada je mokar foto tapet se širi, te je neophodno da se list lepi tako da prelazi 2 – 3mm preko prethodno zalepljenog.

Najčešća greška pri postavljanju je da se delovi foto tapeta previše ovlaže i rastegnu, ili se rastegnu od višestrukog postavljanja i odlepljivanja, što za posledicu ima otežano uklapanje motiva.

Sušenje foto tapeta

Naglo sušenje može da dovede do odvajanja ivica ili pucanja papira, te stoga sušenje treba da bude postupno. Tokom postavljanja i sušenja izbegavajte promaju (držite prozore zatvorenim ), a temperatura u prostoriji trebalo bi da bude oko 20o C.

Skidanje foto tapeta?

Skidanje foto tapeta vrši se mokrim postupkom – vlaženjem tapeta mlakom sapunicom. Ako ste pre postavljanja foto tapeta zid premazali prajmerom skidanje će biti umnogome olakšano.

 

Ostavite komentar

* Obavezna polja